Intenzivní trénink s Jůlií

05.07.2013 20:00

Opět jeden z vydařených intenzivních tréninků s Jůlií Bukovinskou, jako vždy nám to hodně dalo a i když by se na první pohled mohlo zdát že intenzivky obedience jsou stále o jednom a tom samém vůbec to není pravda. Každý trénink nás někam posune a u každého tréninku se ukáže kolik toho ještě neumíme a kolik toho můžeme dělat lépe než doposud. Prostě tohle zbožňuji a hrozně mě to baví, čím více se toho o tomtu sportu s filetkou dozvídáme tím více jsme z něho nadšené. Teda já, panička rozhodně, jak je to s filetkou to si můžu jen domýšlet, ale soudě podle jejího pracovního nasazení odhaduji že se jí cvičení líbí.

Sešlo se nás pět cvičích lidí a šest cvičících psů. Zpočátku bylo celkem chladno, ale kolem poledne slunce vystrkovalo drápky a vzuch byl horký a těžký. Takže odpoledne to bylo především o tom, že nám Jůlie vysvětlila co máme cvičit doma, když jsou psiska odpočinuté a plné elánu.

A co jsme prošli:

  • Aporty: díky tomu že s námi cvičila i Katka která se chystá na OB-2 jsme měli možnost vidět jak se trénuje směrování na aporty. Katka řešila problém s pejskem který mají, takže pro nás ostatní to byly fakt cenné rady a jsem mnoc ráda že jsem to vše slyšela. My s filetkou musíme zapracovat na zvýšení hodnoty dřevěného aportu, jde vidět že hodnotově je dřevěný aport někde hodně daleko za balonkem, zvěří, damíky a hračkami... Takže máme na čem makat, musí se prostě do té dřevěné činky zamilovat stejně jako do balonku, aby pak pracovala s nadšením. A další na čem teď budeme dělat je přiřazení k noze s aportem v tlamičce, musíme zvýšit rychlost a přesnost přiřazení.
  • Polohy: ty už nám celkem jdou, ale stále to není úplně ono. Největší problém máme se sedni x vstaň, tato kombinace nám působí celkem dost problémů. Zato u sedni x lehni jsme se posunuli a Jůlie nás pochválila :)
  • Chůze u nohy: dozvěděli jsme se o príma vychytávce na udržování tempa při chůzi, to budeme hodně využívat protože obě lajdačíme a při chůzi ztrácíme tempo.
  • Obraty u nohy: stále se pereme s obratem doleva, opět máme nové tipy na cvičení. Musíme s tím zabojovat v co nejkratší dob, protože už mě to fakt štve že se s tím tak dlouho babráme.
  • Sedání při zastavení: filetka si dává se sednutím načas, je to moje chyba že jsem to do jejího cca roku a půl stáří nějak moc neřešila. Takže teď za to sklízím ovoce a čeká mě hromada práce. Našlápnuto máme, tak snad se to podaří. je škoda aby nám zrovna za tohle stahovali rozhodčí body.
  • Překážka: poprvé jsme trénovali provedení tak, jak je popsáno v řádu pro OB-1. Nejprve jsme to musela filetce vysvětlit, ale pochopila to rychle a vážně se snažila i když už sotva v tom horku lapala po dechu.
  • Dlouhodobé odložení: trénovali jsme na 2 minuty, psovod v úkrytu. Tady jsem udělala chybu že jsem šla do úkrytu i když vedle nás nechtěl pes ležet a panička se k němu vracela. Annie to nevydržela a zvedla se taky. Takže pak jsme to upevňovaly. Ale myslím že to půjde, pokud ji nerozhodí vedlejší pes který by se zvednul tak to ustojí. Asi bychom měli více trénovat s rušivými vlivy, vyhledávat to aby pochopila že i když se vedle něco děje tak ona bude ležet dál.
  • Odložení za chůze: do lehu nám nedělá problém, dostaly jsme pochvalu. Do sedu je horší, zase je problém ta rychlost toho sednutí. Máme od Jůlie tip na hru na zrychlení, musíme poctivě trénovat.
  • Přivolání: cvičíme zvlášť na rychlost a zvlášť na přiřazení, zatím to spojuji opravdu jen občas, protože potřebuji zvýšit rychlost provedení obou částí.

No a když jsme necvičily s Jůlií tak jsme trénovaly výdrž v boudičce, máme látkovou. protože Annie je závislačka a vyžaduje neustále moji pozornost tak je to docela boj. Nechci ji do toho vyloženě nutit, takže pomalu a pozitivně míříme k cíli :)