Jarní pobytový tábor Březiny

05.03.2014 20:00

Ve středu 5.3.2014 jsme se vydali společně se začínajícími canisterapeuty Psí školy KOIRA na jarní pobytový tábor handicapovaných dětí, který pořádá klub AUXILIUM – Asociace rodičů a přátel zdravotně postižených dětí v ČR.  Jarní tábor je pro děti pořádán každoročně v době jarních prázdnin a probíhá v moc příjemném prostředí Dětského bezbariérového centra Březiny.

Celou akci jsem vlastně ..spískala“ já, a to především proto, že jsem se jarního pobytu účastnila již ve třech předcházejících letech a moc se mi tam líbilo. Vždy tam byla parta úžasných dětí a lidiček, kteří i přes nepřízeň osudu oplývají dobrosrdečností, skvělou náladou a optimismem.  Proto jsem dlouho neváhala a oslovila paní Boženku s nabídkou, že společně se začínajícími týmy přijedeme a strávíme s dětmi jeden celý den. No a tak jsme tedy vyrazili….

Středeční ráno se nás u dětského centra sešlo celkem 5 týmů – Kamila a Annie, Míša a Bony, Bára a Lajka, Jana s Kiki a Míšou a Verča s Terinkou. Později se k nám na část dne přidala ještě Lenka s Fleur a králíčkem. Nechali jsme krátce vyběhat a vyvenčit pejsky a pak s chutí do práce, čekalo na nás 10 dětí ve věkovém rozmezí 12 – 22 let a jejich asistenti.

Nejprve jsme děti s našimi pejsky seznámili a předvedli, jak jsou pejsci šikovní a co vše umí. Děti každý trik a cvik pejsků přijímaly s nadšením a tleskaly jim za jejich výkony. S každým pejskem jsme pak udělaly seznamovací kolečko a každé dítko si pejska pohladilo a seznámilo se s ním osobně. Poté jsme rozložili v klubovně matračky na které jsme se přesunuli a začalo česání, mazlení a zdobení pejsků – děti úžasně procvičovaly jemnou motoriku, bylo fajn sledovat jak moc je pejsci motivují k pohybu a ke snaze poradit si se svým tělem a dostat se k pejskům. Přidala se k nám Lenka s králíčkem, děti z něj byly nadšené a naši pejsci dokázali pracovat i v jeho přítomnosti – jako by pro ně to dopoledne neexistovalo nic jiného než děti o které pečovali s velikou láskou a opatrností. Jindy aktivní psíci, které při nácviku polohování bylo někdy těžké udržet v dané pozici pracovali u dětí jako profesionálové a mají všichni můj neskutečný obdiv za své výkony. Ještě před obědem jsme s Bony, Terkou, Lajkou a Annii i polohovali u dětí které si potřebovaly od těch náročných aktivit odpočinout a oddechnout. Mezitím si ostatní děti a terapeuté utvořili skupinky a hrálo se pexeso, skládalo puzzle, s pejsky jsme hráli skořápky a překonávali slalom mezi kužely – a budete se možná divit, ale slalom mezi kužely společně s pejsky zvládaly i děti na vozíčku, tak jsou šikovné.

No dopoledne uteklo strašně rychle a nás čekal společný oběd – i tady naši pejsci ukázali že jsou vychovaní a vzorně čekali až se najíme. Po obědě jsme polední klid využili k polohování u dětí a mohu směle napsat že polední spánek nepřemohl jen děti, ale i některé naše psíky.

No a pak nás čekala společná procházka. Počkali jsme až budou děti nachystané a vyrazili jsme ven. Nejdříve jen na zahradu, kde si naši pesjci užili naplno balónků které jim děti házely. Poté jsme se šli projít kolem lesa, pejsci doprovázeli děti nebo šlapali vedle vozíčků a my jsme si všichni úžasně popovídali a užili si společně mnoho legrace. U lesíku děti opět házely pejskům aportky, bylo až s podivem jak byli pejsci neúnavní a jak ochotně balónky přinášeli. Po návratu na zahradu vytáhli asistenti padák a my se s pejsky přidaly a zahrály si báječnou hru.

Čas s dětmi a jejich asistenty utekl hrozně rychle. Najednou bylo odpoledne a čas jet domů. Rozloučili jsme se, naložili psíky a vyrazili domů s vědomím že se do Březin určitě zase vrátíme….

Odkaz na část fotek, další se mi doufám podaří ještě získat: https://kara69.rajce.idnes.cz/Jarni_canisterapie_Auxilium